6 padomi kā izvēlēties savu pirmo kokli
top of page

6 padomi kā izvēlēties savu pirmo kokli

Viens no ļoti svarīgajiem jautājumiem, uz kuru atbildi meklē katrs, kurš vēlas koklēt – kā iegūt savu pirmo kokli. Kādu kokli man vajag, ar cik stīgām, kādas krāsas, kuru meistaru izvēlēties.. Pirkt? Pašam taisīt? Bet varbūt - izīrēt... Meklēt lietotu instrumentu vai jaunu.... Soli pa solim – mēģināsim noskaidrot visas iespējas. Sāksim ar to kā saprast, kāds instruments tev patreizējā brīdī nepieciešams. Un pēc tam par to - kā šādu instrumentu iegūt.

1. Pirmā un iespējams – pati svarīgākā lieta – STĪGU SKAITS. Ja senākajām koklēm bija 5-6 stīgas, tad mūsdienās tāds pamata standarts būtu 11 stīgas. Bet ir arī koklītes ar 9 vai 10 stīgām, un arī ar 12,13 vai vairāk stīgām. Stīgu skaits visticamāk atspoguļosies arī kopējā instrumenta cenā. Pavisam noteikti ar 11 stīgu kokli var brīnišķīgi spēlēt un izspēlēt gan akordus, gan melodijas.


2. KOKLES FORMA. Latvijā koklēm tradicionāli ir divi veidi – Latgales kokle un Kurzemes kokle. Galvenā atšķirība ir to formā. Kurzemes kokles ir mazākas, aiz tapām ar nošķeltu malu – tā veidojot tādu kā trijstūra formu. Latgales koklēm aiz tapām ir pagarinājums – spārns. Līdz ar to šīs kokles ir lielākas, masīvākas.

Mūsdienās abu kokļu izplatība Latvijā ir līdzsvarā - katrs spēlētājs izvēlas sev sirdij tuvāko.


3. TAPAS. Koklēm ir iespējamas divu veidu tapas - koka vai metāla. Koka tapas ir tradicionālais veids kā tapas tika taisītas, bet pēdējos gados arvien populārākas kļūst kokles ar metāla tapām. Kokle ar metāla tapām mazāk reaģēs uz gaisa mitruma svārstībām un būs vieglāk uzskaņojama. Koklei ar koka vai metāla tapām nedaudz atšķiras skanējums. Te nav “labāk” vai “sliktāk” variants, bet gan - kura skaņa vairāk patīk.


4. Kokles KRĀSA. Te nu var izvēlēties, kas vizuāli visvairāk patīk un jautāt meistaram, vai ir iespējams tikt pie kokles sev vēlamajā krāsā. Runājot par laku - kaut viena kārta lakas padarīs kokli mazāk jūtīgu pret laikapstākļiem - sauli, lietu, karstumu, aukstumu, kas ļaus koklei uzturēt savu vidi.


5. Kokles RAKSTS. Tas var būt kaut kas tāds, kas kokli var padarīt par tieši tavu. Vari domāt savu rakstu un tad lūgt meistaram to izveidot. Bet vari arī ļauties meistara sajūtām...


6. Pēdējais, bet ne mazāk svarīgais - no kāda KOKA būs tava kokle... Kokle var tikt taisīta no ļoti dažādiem kokiem - par šo noteikti var runāt ar meistariem. Var izgrebt no viena vesela koka gabala, var tikt līmēta kopā no mazākiem dēlīšiem. Katram meistaram var būt dažāda tehnika un šis var būt viens no kritērijiem kā atrast meistaru, kuram uzticēt savas kokles izgatavošanu.


Lielākam ieskatam skaties arī video kokļu meža youtube kanālā https://www.youtube.com/koklumezs


389 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page