Kas ir zvangas un kāpēc tās skan Kokļu Mežā?
top of page

Kas ir zvangas un kāpēc tās skan Kokļu Mežā?

Šobrīd Kokļu Meža studijā viens no instrumentiem, ko spēlējam paši un mācām arī citiem ir zvangas. Šim instrumentam un tā līdziniekiem pasaulē sastopami dažādi nosaukumi - hand pan, tongue drum, tunk drum un citi.


Instruments ar dažādiem nosaukumiem, bet vienu dvēseli. Tas ievelk sevī ar ritmu un melodiju vienlaikus. Ritms, kas uzlādē, sniedz enerģiju un iekustina. Melodiskums, kas harmonizē un atbrīvo. Varētu likties, ka šis ir sens mūzikas instruments, jo tā skanējums dod sajūtu par kaut ko senu un arhaisku. Bet patiesībā tas radīts salīdzinoši nesen.


Zvanga ir perkusiju instruments, kas veidots no divām metāla “bļodām”, kas savienotas vaidojot diska formu. Diskā izgrieztas mēlītes, ko ieskandinot ar āmurīti vai rokām, rodas dažāda augstuma skaņas. Princips vienkāršs - jo lielākas mēlītes, jo skaņa zemāka. Jo mazākas mēlītes, jo skaņa augstāka. Atšķiras arī zvangu izmēri - mazākās ir viegli ieliekamas plaukstā ar diametru zem 20cm. Lielākās tiek veidotas ar diametru pat virs 50cm. Arī mēlīšu skaits svārstās no 4 līdz pat 20 un iespējams vēl vairāk. Uzsitot pa zvangas mēlīti rodas unikāla, patīkama, tikai zvangām raksturīga skaņa.

Zvanga noteikti ir instruments, kurš ļaujas katram. It kā spēlējam kā ritma instrumentu, bet mēlītes dod iespēju spēlēt melodijas vai akordus. Vienkārši uzsitot un ieklausoties skaņās, rodas intuitīvi skaistas melodijas un ritmi.


Šobrīd pasaulē zvangas tiek izgatavotas gan ar rokām, gan arī rūpnieciski. Arī Latvijā ir vairāki meistari, kas izgatavo zvangas. Savukārt pie mums Kokļu Mežā ir iespēja apgūt zvangas spēli gan individuāli, gan arī saspēlēties kopā ar citiem grupu nodarbībās. Droši piesakies, nāc ciemos un izmēģini šo jauno instrumentu!


Kā līdz zvangu spēlēšanai nonācām mēs paši, noskaties mūsu videostāstā un iepazīsti mūs tuvāk :)





74 views0 comments
bottom of page