Ar kokli sirdī. Par koklēm un koklēšanu Kokļu Mežā
top of page

Ar kokli sirdī. Par koklēm un koklēšanu Kokļu Mežā

Kokļu Mežs ir sācies ar koklēm. Audzis, pilnveidojies un kļuvis plašāks, bet koklei vienmēr būs īpaša vieta mūsu sirdīs. Bet, kas ir tas, kas mūs piesaistīja šajā instrumentā? Kāpēc, paņemot to vienreiz rokā, bija vēlme iemācīties spēlēt pašam?


Kokles skaņa ir tā, kas uzrunā daudzu sirdis un kopā ar to, ka kokle ir tautas mūzikas instruments - tātad apgūstams bez mūzikas priekšzināšanām un jebkurā vecumā - ļoti pieejams. Mācīties spēlēt kokli nekad nav par vēlu. Kokļu Meža koklētāju saimē sastopami gan pavisam mazi skolnieciņi, gan skolnieki cienījamā vecumā. Koklētāji, kurus vieno prieks par kokles dzidro skanējumu un iespēju, pieskaroties stīgām, pašam radīt savu skaņu pasauli.

Kokle un koklēšana kopā ar citiem dod īpašu prieku par būšanu. Kopīgas saspēlēšanās un sadziedāšanās - sākot no tautas dziesmām un dančiem līdz mūsdienu populārajai mūzikai vai kopīga improvizācija, kad dažādos pasākumos varam iedot cilvēkiem sajūtu, ka kopā spēlēt var gan tas, kurš tikai nupat sācis apgūt akordus, gan arī tas, kurš jau ir prasmīgs spēlētājs, koklei nav robežu.


Tieši paši mazākie Kokļu Meža skolnieki bija par iedvesmu tam, ka kopā ar kokļu meistaru Pēteri Jansonu radījām mazās 6 stīgu kokles, ar kurām šobrīd studijā darbojās bērni jau no 4 gadu vecuma, apgūst pirmos akordus, mācās pirmās dziesmiņas un gūst pārliecību par pirmajiem solīšiem savas mūzikas radīšanā un piedzīvošanā!

Arī mums pašiem šīs mazās kokles bija pārsteigums, jo izrādījās, ka der ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem spēlētājiem. Tieši uz 6 stīgu kokles var ļoti labi izbaudīt to kā radīt mūziku, jo lai kur tu uzliktu kādu no pirkstiem - viss skan! Un rodas melodijas, dziesmas un brīvība spēlējot. Kļūdīties nav iespējams :)


Šobrīt Kokļu Meža studijā pieejamas kokles ikvienam spēlēt gribētājam. Ja Tev nav sava instrumenta, ja Tev nav zināšanu mūzikā - nekas nav šķērslis. Daudzi no koklētājiem, atnākot pirmo reizi saka, ka spēlēt kokli ir bijis sapnis ilgākā laika posmā. Lai top piepildīti sapņi, lai skan kokles, lai izdodas satikties Tev ar Tavu kokli! Mēs priecāsimies būt Tavi ceļabiedri šajā ceļā - koklēsim kopā!


Noskaties mūsu video sarunu par Kokļu Mežu, par koklēm un koklēšanu un to, kāpēc paši koklējam. Kāpēc koklēt Tu? Kas aizveda Tevi pie kokles?




186 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page