Diska sāls ir kokle - Vakareiropas koklētāji izdod pirmo albumu
top of page

Diska sāls ir kokle - Vakareiropas koklētāji izdod pirmo albumu


Vakareiropas koklētāji tika dibināti 2017.gada martā pēc trīs koklētāju no trim dažādām Vācijas pilsētām — Vinijas Folkmanes no Berlīnes, Līgas Hirtas no Leipzigas un Aigas Ožehovskas no Nittelas — iniciatīvas. Savukārt tagad - 2019.gadā - Vakareiropas koklētāji ir izauguši par veselu koklētāju tīklu, kas vieno muzicējošos no dažādām Eiropas valstīm. To rindās koklētāji, kuri nebaidās nedz no vairākus simtus kilometru tāla ceļa mērošanas, nedz no rūpīgas gatavošanās.

To visu iespējams attaisnot ar vienu konkrētu domu, kas gozējas arī nupat klajā nākušā diska vāciņa aizmugurē: “Diska sāls ir kokle”. Šo mēs gribētu Vakareiropas koklētāju stāstā nedaudz izmanīt, sakot, ka “Visa sāls ir kokle”.

Mīlestība pret kokli, tās skanējumu un kopā spēlēšanas prieks ir rezultējies pirmajā Vakareiropas diskā.

Šī gada 2. martā Vācijā klajā nāca disks “Simtiem Zvaigžņu debesīs”. Diskā dzirdams Vakareiropas koklētāju kopkoris Bāzeles, Leipcigas, Berlīnes un Luksemburgas dalībnieku sastāvā. Disku kuplina arī dažādu grupu - “Dzērves”, “Mazās dzērves”, “Rudzurika” - skaņdarbi, kuros visos neatsverami galvenais instruments ir kokle. Diska idejas autore un producente ir koklētāja Aiga Ožehovska no Nittelas, kura stāsta, ka ceļš līdz diska tapšanai vijās caur kopīgām meistarklasēm un rūpīgu individuālu materiāla apguvi. Koklētājiem bija iespēja satikties vai nu uzņemot pie sevis pārējos Vakareiropas koklētājus, vai arī dodoties ciemos pie kāda cita koklētāja. Lai jaunā repertuāra apguve veiktos raitāk, Aiga izveidoja Vakareiropas koklētāju dziesmu burtnīcu. Viņa stāsta, ka katrā sanākšanas reizē nāca klāt jaunas dziesmas. Tās vajadzēja salikt kopā, un tā divu gadu laikā radās 40 lapaspušu bieza grāmata “Kokles skola” ar dziesmām iesācējiem, Vakareiropas koklētāju repertuāru - nu jau divām burtnīcām un mežģīnēm pirkstu vingrināšanai. 



Vesels piedzīvojums bija Vakareiropas koklētāju kopējais ieraksts. Tas notika XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku laikā, kad daudzi koklētāji, tikko ieradušies Rīgā, jau devās uz ierakstu studiju, jo līdz Svētku gājienam bija vienkārši jāpaspēj ieskaņot koklētāju skaita ziņā viskuplākās diska dziesmas. Tas arī ļoti veiksmīgi un akurāti tika paveikts, un diskā četras no dzirdamajām desmit kokļu diska dziesmās tika ierakstītas tieši dziesmu svētku laikā. 

 

Jāpiebilst, ka disks ir nācis klajā ekskluzīvā skaitā, tādēļ, ja ir vēlme dzirdēt, kā skan Vakareiropā mītošās kokles, iesakām rakstīt uz e-pasta adresi: kokles@skaisti.de, lai iegādātos disku “Simtiem Zvaigžņu debesīs”. Tāpat arī Vakareiropas koklētāju grāmatu “Kokles skola” ir iespējams iegādāties, rakstos uz iepriekš minēto e-pastu.





Un disks ir ne tikai "klausāms", kā pieticīgi saka paši koklētāji, bet ļoti foršs! Patīkami, ar kādu vieglumu to var klausīties, tas nav uzmācīgs un nogurdinošs.

Ļoti gaiši! 

134 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page