Kokļu meistari apvienojas, lai atvieglotu pirmās kokles iegādi
top of page

Pirmais kokļu katalogs Latvijā

Līdz šim jauno koklētāju izvēli īsti par izvēli nosaukt bija grūti. Principā, kokles iegāde notika pie pirmā meistara, kurš gadījās pa ceļam. Vai nu kāds draugs ieteica, vai kokle tika atrasta vienkārši ievadot google meklētājā maģiskos atslēgas vārdus :”kokle pirkt” vai “kokle cena”. Tad nu, pirmais, kas izlec pretī, to iegūstam savā īpašumā.



No mana, kā skolotāja skatu punkta, šī situācija izskatās nedaudz citādāka. Bieži vien cilvēki man prasa, lai es iesaku, kādu kokli vislabāk gādāt. Lai arī man dabiski ir savi favorīti, ne katra kokle derēs visiem. Katram ir sava gaume gan skanējuma, gan arī vizuālā izskata ziņā.

Vai ideālais variants kokles meklējumos būtu doties pie katra meistara, skatīties un klausīties instrumenta skaņās? Diemžēl tik vienkārši (un reizē sarežģīti) tas nav. Ne visiem meistariem darbnīcā ir uzreiz parādāmi un spēlējami instrumenti. Vairumā gadījumu, kokles izgatavo pēc pasūtījuma vai tūliņ pēc to izgatavošanas, tās jau atrod savu saimnieku. Tātad kokļu paraugus pie meistariem vienmēr atrast nevarēs.

Pat, ja būtu iespēja aizbraukt, apskatīt un noklausīties dažādus mūzikas instrumentus, jaunas kokles var būt vēl neieskanējušās, mūsu attieksme var atšķirties atkarībā no saulainās dienas utml.



Vienreizēja iespēja meklēt un izvēlēties savu instrumentu, bija Mūzikas instrumentu būves izstādē, 2018. gada rudenī. Tur starp vairākiem desmitiem mūzikas instrumentu, bija izstādīti arī četrpadsmit dažādu kokļu meistaru darbi. Jebkuru kokli bija iespējams apskatīt un izmēģināt vienuviet. Bet diemžēl šādas iespējas gadās ļoti reti. Pēc izstādes, man radās doma par to, ka šādu “virtuālo izstādi” būtu iespējams veizot interneta vidē. Pēc savas pieredzes izvēlējos septiņus šī brīža populārākos kokļu meistarus Latvijā.


Vēlējos parādīt gan kokļu vizuālo, gan arī skanisko pusi. Ar vizuālo gāja vienkārši - fotogrāfējām, apstrādājām iegūtos foto attēlus un gatavs. Ar skanisko pusi gan gāja grūtāk. Vispirms ierakstījām instrumentus profesionālā ierakstu studijā. Tomēr tapa skaidrs, ka profesionāls studijas ieraksts ne vienmēr atpoguļo kokles reālo skanējumu. Bija instrumenti, kas izklausījās labāk nekā dzīvē, bija tādi, kas izklausījās sliktāk. Tādēļ skaņu nācās pārrakstīt otrreiz, ar diktofonu. Šoreiz, lai arī kopējā ieraksta kvalitāte ne tuvu nelīdzinās ierakstam studijā, skaņas paraugi bija līdzīgāki kokļu patiesajam skanējumam. Tomēr arī šis ir tikai neliels ieskats kokles skanējumā un īstā instrumenta skaņu atspoguļo aptuveni.


Saliekot kopā iegūtos materiālus, tapa sadaļa mājaslapā https://www.koklumezs.lv/koklu-katalogs. Te iespējams apskatīt meistaru gatavoto kokļu modeļus un detaļas - kas kuram aktuālāks: koka/metāla tapas, Kurzemes/Latgales kokle, no kāda koka izgatavota kokle, kā arī instrumentu cenas. Viss apskatāms un salīdzināms, lai atbilde uz jautājumu: “kur pirkt kokli?” būtu pēc iespējas vienkāršāka. Ansis Jansons, Kokļu Mežs


488 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page