5 veidi kā nonākt līdz koklei. Pasūtīt kokli, iegādāties, izgatavot pašam, īrēt vai pirkt lietotu?
top of page

5 veidi kā nonākt līdz savai koklei. Pasūtīt, iegādāties, izgatavot pašam, īrēt vai pirkt lietotu?

Updated: Jan 18, 2019

Jau vairākus gadus laiks, kad pie savas kokles varēja tikt tikai retais, ir aiz kalniem. Šobrīd Latvijā darbojas vairāk kā desmit kokļu būves meistari, pamazām veidojas kokļu tirgus ar dažādiem piedāvājumiem: kvalitāte, cena, pakalpojumi. Šeit uzskaitīšu un sīkāk runāšu par pieciem iespējamajiem veidiem kā nonākt pie sava instrumenta. Šajā rakstā gan neminēšu konkrētus meistarus, bet ļausim padomāt, kāds ceļš pie kokles Tev liktos tīkamāks.


1 | Kokles pasūtīšana pie meistara.

Kokles pasūtīšana pie meistara. Pasūtot instrumentu pie meistara, Tev ir iespēja izvēlēties izskatu, izmēru, krāsu, stīgu skaitu, rakstus un arī citas detaļas. Liekas bezgala skaisti, tomēr pasūtīšana ir vislaikietilpīgākais un dārgākais no pieejamajiem variantiem. Jātiekas ar meistaru, tad, visticamāk, jāsamainas pāris reizes ar ziņām, lai apstiprinātu detaļas un vienotos par cenu. Tad arī gaidīšanas process, kas var ilgt no dažām nedēļām līdz pat gadam (bet par rindām meistari parasti painformē). Šis variants piemērots tiem, kuri zina ko vēlas un ir gatavi par to maksāt un gaidīt, uzticoties meistaram un labam rezultātam.



2 | Kokles iegādāšanās

Kokles iegādāšanās. Daļa meistaru, lai apgūtu lielākus kokļu apjomus, kokles taisa “partijās”. Līdz ar to, pastāv iespēja vai nu saņemt kādu jau izgatavotu kokli, vai pagaidīt vien pāris nedēļas un saņemt koklīti īsākā laikā. Šeit gan izvēles iespējas ir ierobežotas, būs jāiztiek ar tādu krāsu, izskatu un stīgu skaitu, kādu meistars ir izgatavojis. Kokles iespējams iegādāties arī mūzikas veikalos, tomēr tur būs veikalu uzcenojumi un tas sanāks krietni dārgāk. Toties, pie kokles tiec uzreiz. Šo variantu es iesaku tiem, kam nav izteiktu vēlmju, lai kokle ir koši zaļa, vai rakstā vajadzētu būt iegrebtam vienradzim.


3 | Izgatavo kokli pats!

To var izdarīt nometnēs, kuras tiek rīkotas diezgan regulāri, kā arī ir iespēja aizbraukt uz darbnīcu un tur darboties atsevišķas dienas vai nedēļas nogales.

Plusi: izmaksas ir krietni mazākas par jaunas kokles iegādāšanos, pats nosaki kādu kokli izgatavosi, iepazīsti darbu ar koku, atpūties no ierastās vides, beigās igūsti instrumentu, kuru esi izgatavojis pats.

Tomēr ir arī daži ļoti nozīmīgi

Mīnusi: meistaru darinātās kokles, lielākoties, ir krietni skanīgākas, kā arī vizuāli pievilcīgākas par amatieru darinājumiem.


Šo kokles iegūšanas variantu es ieteiktu apsvērt cilvēkiem, kuriem patīk strādāt ar rokām un kuri nebaidās no grūtībām.





4 |  Kokles izīrēšana

Kokles izīrēšana! Ļoti bieža ir šāda situācija: cilvēks ar lielu entuziasmu nopērk kokli, sāk spēlēt, bet pēc kāda laika entuziasms noplok un kokle kļūst par bēdīgu suvenīru skapjaugšā. Ja esi ieinteresēts kokles spēlē, tomēr vēlies vispirms pārliecināties, ka šis instruments tavā dzīvē ir uz palikšanu, ļoti iespējams, ir vērts kokli par nelielām naudas summām īrēt. Īre arī atvieglina satraukumu par saplīsušu stīgu/tapu nomaiņu - tas viss mēdz būt iekļuts īres maksā.


5 | Lietota instrumenta iegāde


Lietota instrumenta iegāde. Līdz ar lielu daudzumu izgatavotu instrumentu, arvien biežāk sludinajumos parādās kāda liekota kokle. Tas var būt labs pirkums, ja vien izdodas ātri sazināties ar pārdevēju. Parasti lietotās kokles “izķer” ļoti ātri.



Mūsdienās iespēja iegūt kokli ir būtiski mainījusies. Ja pirms 40 gadiem Latvijā bija tikai viens kokļu meistars, tad šobrīd tikt pie kokles ir daudz vienkāršāk. Tomēr, svarīgi neapjukt iespēju dažādībā. Katram veidam ir savi plusi un mīnusi. Tomēr, šāda dažādība ļauj katram izvēlēties sev piemērotāko variantu.




719 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page