Mūzikas nodarbības bērniem kā piedzīvojums!
top of page

Mūzikas nodarbības bērniem kā piedzīvojums!

Kā mūzikas apguvi pārvērst piedzīvojumā? Pieņemt izaicinājumu un ļauties, lai Kokļu Meža studiju piepilda bērni!


Kokļu Mežs sācies un ilgu laiku pamatā bijis kokles skola pārsvarā pieaugušajiem. Tomēr bieži bija tā, ka mūsu pašu skolnieki jautāja pēc iespējas arī viņu bērniem darboties kopā ar mums. Mums, savukārt, bija vēlme radīt nodarbības, kuru laikā varētu apgūt tieši spēju muzicēt un saspēlēties kopā ar citiem, spēlējot dažādus instrumentus, vienlaikus arī pielāgotas mazo bērnu spējai koncentrēties kādam konkrētam darbiņam.


Tā nonācām līdz domai, ka darbosimies ar dažādiem instrumentiem vienas nodarbības laikā, apgūstot muzicēšanai svarīgas pamatlietas caur katrai lietai vispiemērotākajiem instrumentiem.


Vai tas būtu ritms, akordi, melodija vai maza, improvizēta saspēle - atrodam aizraujošu veidu kā to nemanot apgūt. Spēlējam kahonus, kokles, zvangas un ukuleles. Arvien arī atrodot jaunus instrumentus, ko varam piedāvāt bērniem iepazīšanai, piemēram varganu vai mutes ermonikas.

Kokles ir pirmais instruments mūsu piedāvājumā. Tieši bērni mūs pamudināja izveidoti jaunas, mazākas koklītes tikai ar 6 stīgām. Mazākas, vienkāršākas, mazāk stīgu. Piecu pirkstu vietā uz instrumenta jāliek vien divi vai trīs pirkstiņi. Mazās koklītes ir viens no vieglākajiem instrumentiem, uz kuriem uzsākt mūzikas gaitas un spēlēt dziesmas. Un šāda koklīte ļauj mazākā vecumā iepazīties ar kokles skaņām. Tajā pat laikā no šādas kokles vēlāk jau ir viegli pāriet uz lielo kokli un akordiem ar visiem pieciem pirkstiņiem.

Zvangas ir bērnu mīļākais instruments. Krāsainas, izskatās pēc lidojošā šķīvīša, unikāla skaņa un viegli spēlējamas ar vālītēm. Izcils instruments improvizācijām un brīvai muzicēšanai.

Ukulele ir atpazīstamākais instruments, ko pirmo atpazīst gandrīz ikviens, kas ierodas studijā. Četras stīgas, pirmos akordiņus var nospēlēt, uzliekot tikai vienu pirkstu uz ukuleles. Mūsu mūzikas studijā ir dažādas krāsas ukuleles kas vienmēr rada prieku bērnos.

Kahons. Sitamais instruments, kas daļēji var aizstāt bungu komplektu. Perfekts instruments ritma pamatiem. Jau pirmajās nodarbībās varam spēlēt līdzi arī mūsdienu populārajām diesmām,kas ļoti patīk bērniem. Ritmam izmantojam arī dažādus citus ritma rīkus un pat savu ķermeni - instrumentu, kurš ir katram no mums!


Handpan. Studijas unikālākais un lielākais instruments. Tādi Latvijā ir nedaudzi. Unikāla un apbrīnojama skaņa. Uz šī instrumenta spēlējam grupā. Visi bērni sēž aplī un muzicē kopā. Strādā komandā, lai varētu radīt vienu skaņdarbu, kas top sadarbībā ar citiem. Šāda kopīga spēlēšana uz viena instrumenta ļoti trenē spēju sadarboties un ieklausīties blakus esošajos.


Šobrīd esam atraduši, ka bērniem ļoti patīk un padodas arī mutes ermoņiku un vargana spēle. Divi ļoti interesanti instrumenti, kas no malas šķiet sarežģīti spēlējami. Tomēr bērniem sanāk un tas rada prieku par izdošanos :)

Pēdējā gada laikā ko darbojamies ar bērniem, esam novērojuši ka tieši bērni ir tie kas nebaidās riskēt un ņemot jaunu instrumentu rokās, ne tikai izpildīs skolotāja norādījumus, bet arī radīs savu mūziku. Vērojot kā visu ieriekšējo sezonu bērni darbojās studijā, un kā šovasar aizvadījām bērnu radošās mūzikas dienas - muzicēšanas spēja mīt katrā! Nav svarīgs vecums, nav nepieciešama iepriekšēja pieredze mūzikā - soli pa solītim to izdodas atklāt ikvienam.

Lielākoties bērni darbojas mazās grupiņās. Bet grupas var būt dažādas! Ļoti priecājamies par ģimenēm, kur vecāki nāk kopā ar bērniem darboties kopā un izveido savu muzicēšanas grupiņu.


Izklausās aizraujoši? Tieši tāda mūzikas pasaule arī ir :) Noskaties mūsu sarunu un, ja interesē pieteikties, ieskaties https://www.koklumezs.lv/muzikas-nodarbibas

Tiekamies mūzikā!





59 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page